Arjantin Gezisi

Bariloche

Osorno’dan Bariloche yaklaşık 5 saat sürdü. Sınır geçişinde yaklaşık yarım saat beklediğimiz yolculuk için otobüse 20’şer dolar ödedik.Bariloche tarihi binaları,katedrali,düzenli şehir planlaması ile çok güzel bir yer.Pucon’a göre bir hayli canlı.Burada da Pucon’da yapılan hemen hemen her şeyi yapmak mümkün.Nahuel Huapi ulusal parkında trekking,çevredeki bir çok gölü gezmek,Volkanik dağlara tırmanmak,atla geziler yapmak,rafting,kayaking ,paragliding,dağ bisikleti kiralamak gibi outdoor sporlar en ilgi çeken aktiviteler.Bu bölge kış aylarında ise kayak merkezleri ile gözde kalmaya devam ediyor.Konaklamada ise hostellerden beş yıldızlı otellere sayısız seçenek var.Adeta bir turizm cenneti kurulmuş burada.

Biz ilk gün yer bulmak için sayısız yer gezdik ama christmas dolayısı ile bir çok yer dolu idi. Ruca Hueney hostelde yer bulduk.Ufak ve hoş bir hostel. Böyle yerlerde kalmayı seviyorum. Bu sayede bir çok arkadaş ediniliyor.Burada kaldığımız 3 günde biz de bir çok milletten arkadaşlar edindik. Christmas gecesi hostelde ki yemeğe herkes katıldı. Çeşit çeşit harika yemekler hazırlanmış. Doyasıya yedik.Romina ve Yekta’nın hazırladığı punchtan içtik hep beraber.Gece ise hareketli Bariloche gece hayatına bizde katıldık.

Hueney dışında da sayısız kalacak hostel dolu bu şehirde.Hepsi birbirinden güzel.Ama gezerken dikkatimi çeken 2 tanesi gerçekten keşke yer olsada burda kalsaydık dedirtti.Bunlar La Bolsa del Deporte ve Periko’s isimli hosteller.Yer bulursanız kalmanızı tavsiye ederim.Bizim kaldığımız Ruca Hueney’in ise kablosuz internet dışında hiç bir eksiği yok.Adresi ise Elflein 396.

Bariloche ile gezinin kuzey patagonya’daki göller bölgesini içeren ilk kısmını tamamladık.Şimdi en güneye doğru gidiyoruz.2 gündür Bariloche’den 30 saatlik yolculukla geldiğimiz El Calafate’yi ve insanı hayretlere düşüren Glayzer Mareno’yu gezdik.Birazdan 16 saatlik bir yolculukla dünyanın en güneyinde yer alan şehre, Ushuaia’ya doğru yola çıkacağız.El Calafate ve Ushuaia’dan izlenimlerle görüşmek üzere. Herkese mutlu yıllar..
04-01-2008 Ushuaia – Arajantin

Bir haftadır dünyanın dibine vurduk ve çıkacak yol arıyoruz.Butun uçaklar, otobüsler,gemiler dolu. Sonunda bir yer bulabildik (inşallah bir aksilik çıkmaz) Punta Arenas’a, oradan da Puerto Natales’e.3-4 saat sonra otobüsümüz kalkacak ve yaklaşık 17 saat sonra Torres Del Paine’de yapacağımız 4 günlük trekking için Puerto Natales’e varacağız.Sonra güneyde ki yolculuğumuz bitecek ve Bolivya sınırına Atacama’ya doğru yöneleceğiz. Heralde Atacama bir 5000 km vardır buralardan,artık inşallah şansımız yaver giderde bir kısmına ucuz bir uçak buluruz.

El Calafate

Bariloche’den 2 aktarmalı, 30 küsür saatlik yolculukla El Calafate’ye vardık. Daha önceden Lonely Planet’ten bakarak gitmeyi planladığımız Hostel del Glaciar’in minibüsü terminalde bekliyormuş. Hemen atlayıp odalarımıza yerleştik ve sıcak duşa attık kendimizi. Şehir merkezinde değil ama temiz ve güzel bir hostel.Merkeze de yürüyerek 10 dakika uzaklıkta. Çok geniş bir mutfağı ve yaklaşık 100 kişiyi ağırlayabilecek oda kapasitesi var. Güzel bir bahçesi ve yemek serviside yapan barı var. Kahvaltı dahil 4 kişilk dorm odaya gecelik 25 pezos yani 8 dolar civarı bir para ödedik.

Bu küçük kasabada yapacak fazla şey yok. Ama güzel Arjantin yemeklerinden oluşan açık büfe restoranlara 30 pezo yani 10 dolar ödeyerek saatlerce canınız ne çekerse yiyebilirsiniz.Ben artık etten baydım. Artık hemen hemen her öğün yemeğimizi hostelde kendimiz hazırlıyoruz. Super marketten 10 pezoya 4 kişiyi doyuracak kadar malzeme alınabiliyor.3 pezo gibi bir meblaya et,pilav,salata ve meyvadan oluşan bir ziyafet çekmiş oluyorsunuz. Hemde tuzu,biberi,zeytin yağı ne isterseniz keyfinize göre oluyor. Hostellerde ki mutfaklarda yağ,tuz,şeker,baharat,çay,kahve gibi şeyler bulunuyor.Yemek yaparken dünyanın değişik yerlerinden gelen insanlarla bir yandan muhabbet ederken bir yandan da onların yemek kültürlerini tanımış oluyorsunuz.

Perito Moreno

Buraya herkesin gelme sebebi aynı, 50 km uzaklıktaki Glayzerlerin bulunduğu ulusal parkı ve özellikle de en büyük Glayzer olan Perito Moreno’yu görebilmek. Bir çok kişi 1 veya 2 gece konaklayıp yoluna devam ediyor.Bizde ilk gün dinlenip ikinci günümüzde Romina’nın Eastern İsland’ta tanışıp arkadaş olduğu Alman Dimitri’yi de grubumuza katıp Moreno’yu görmeye gittik.Ulusal parka turlar 41 dolar artı giriş parası, 5 kişi olunca günlüğü 60 dolara bir araba kiralamak daha karlı geldi. Bu sayede ulusal parkıda daha ayrıntılı ve isteğimize göre gezebildik.

Glayzer nedir. Dağlarda ki kar suyu eriyip nehirleri oluşturuyor ve bu su deniz veya göl gibi büyük su kitlelerine dökülüyor.Peki karın erimeden aynı olayı gerçekleştirdiğini düşünelim. Kar nehiri oluşuyor ve çok ağır hareket ediyor. Ve vadileri dolduran bu kitle yolculuğu sırasında süpürdüğü kayalar ile birlikte daha sert bir yapı oluşturarak göle veya denize ulaşıyor. Göle veya deniz seviyesine ulaştığı kısımda erime ile birlikte kırılmalar başlıyor. Ama arkadan gelen kar basınç yaparak glayzerin enine ve yüksekliğine büyümesini sağlıyor.

İşte Moreno Glayzeri bu tür oluşumun dünyadaki en devasası.Büyüklüğü göreni dehşete düşürüyor. 5km genişliği, 60 metre yüksekliği ile 250 km kare alanı kaplayan bir kar yığını.Her 10-15 dakikada bir büyük bir gürültü ile parçalar kopup göle düşüyor. Düşen parçalarda devasa buzlar, bazılarının içinde büyük kayaları görebiliyorsunuz.

3-4 saat kadar kaldık ulusal parkta.38 pezoya bir saatlik bot turu alarak Moreno’nun çok yakınlarına kadar gittik.Fazla yaklaşmak tehlikeli. Büyük buz parçaları göle düşünce tehlikeli dalgalar oluşturuyorlar. Eğer şanslı iseniz ki biz öyle idik güneş ışınları buza vurduğunda glayzerin bazı kısımları mavi renge dönüşüyor.Gölde yüzen dev buzlar ve arkada bu muhteşem doğa olayı, saatlerce doya doya izleyesi geliyor insanın.

Ushuaia – Fin Del Mundo

Bu kadar güneye gelipte dünyanın sonuna,ateş topraklarına uğramamak olmaz. Hem şans bu ya belki Antartika gemisinde bir iş falan çıkar 15 gün hem çalışır hem de Antartika’yı görmüş oluruz. Ushuaia’ya bu kadar insan belki bu sebeplerle belkide ceplerinde 5000 dolarla Antartika gemisinde müşteri olmak için geliyorlar.

Biz de sürüye uyduk ve 21 saatlik çileli bir yolculukla Ushuaia’ya geldik.Çileli olması yollardan veya otobüsten kaynaklanmıyor. İki kez sınır geçiliyor yani 4 kez damga vurulması için kuyruklar. Bir geçişte 2 saat bekledik tam otobüs kalkacak kontak kapandı, mırıltılar arttı, ne oluyor diye sorduk bir saat daha bekliyecekmişiz. Gene noldu. Çinli bir adamın çantasında bir sap üzüm çıkmış. Arjantin-Şili geçişinde yanınızda meyva,sebze ve bir çok şeyi geçirmek yasak. Sürekli hatırlatılıyor sınıra gelmeden.Kağıtlar dağıtılıyor resimlerle ve bir kaç dilde yazılarla nelerin yasak olduğunu gösteren. 40 dolar ceza ödenesiye beklendi, Çinli amcam alkışlarla bindi otobüse.İnsan stres oluyor, acaba çantamda bir yerlerde bir şey varmıydı diye paranoya yapıyor. Çinlinin durumuna düşmek istemem.

Yolculuk sırasında ferry botla geçtiğimiz Macellan boğazında yunuslar bize eşlik etti. Bu bölgeye Ateş yoprakları adını verende,ismi bu boğaza verilen Macellan. Asya’ya ulaşmak için bir geçit arayan Macellan bu kanaldan geçerken karada yerlilerin ateşlerini görünce buraya ateş toprakları demiş. Yerel ismi ile ise Tierra Del Fuego.

Ushuai’da Cruz Del Sur Hostel’e yerleştik.Geldiğimiz gün yıl başı zammı yapılmış.35 olan eski fiyat 40 pezoya çıkmış. İtalyan Luca ve Kanada’lı eşi iki eski gezginler ve 4 yıl önce bu hosteli devralarak işletmeye başlamışlar. Eşi hamile olmasına reğmen hostelde ki bir çok işi kendileri yapıyorlar. Küçük bir mutfağı, kablosuz internet bağlantısı var. Bütün odalar 4 ve 6 kişilik dormlardan oluşuyor.Delaqui caddesi 636 numarada, hemen ana cadde olan San Martin’in bir üst paralelinde bulunuyor.Yılbaşı gecesi muhteşem bir yemek yapıldı.İçkilerde 35 pezoluk yemeğe dahil olunca bütün hostel zil zurna sarhoş olduk.Kasalarca Mendoza şarabı içildi.Saat 24’te hava aydınlık olduğu için hostelin perdelerini kapattık,gece imajı yaratsın diye. Değişik bir yılbaşı oldu.

Burada yapılan başlıca şey çevrede yaşayan penguen,deniz aslanı gibi ülkenizde pek göremeyeceğiniz canlıların yoğun bulunduğu bölgelere yapılan turlara katılmak. Bunu yaparken doğal hayata ne kadar zarar veriliyor konusunu ayrıca tartışmak gerekebilir. Bizde 50 dolar para ödeyerek kalabalık bir turist kitlesi ile bir katamarana bindik ve Beagle kanalına açıldık. Bu kanal Atlas ve Pasifik okyanuslarını birbirine bağlıyor ve doğu kısmı ise Arajantin-Şili sınırı. Önce deniz feneri, ardından küçük bir adada ki deniz aslanları ve en son yüzlerce penguenin bulunduğu plaj ziyaret edildi. Bol bol fotoğraf çektik.Dönüş yolculuğunda ise dalagalara karşı hoplaya zıplaya 2 saat yol aldık.

Tierra Del Fuego Uusal parkında trekking yapmak ,şehrin eteklerine yerleştiği dağlara teleferik ile veya yürüyerek çıkarak manzarayı seyretmek,şehir turu otobüsü ile dolaşmak gibi etkinliklerde de bulunulabilir.Tabi sahildeki acentalarda son dakika Antartika bileti hayali ile de dolaşılabilir.Yani 3 gün burada yeter, bizde öyle düşünerek hadi bilet alalım dedik.İyiki ikinci gün demişiz ancak 1 hafta sonrasına Punta Arenas’a 2 kişilik yer bulduk, onlarda ayrı yerlerde son 2 bilet. Son 3 gündür San Martin’de bir aşağı bir yukarı gezip sonra hostele dönerek yemek yapıyoruz.Bir de dünyanın asıl sonu olan (Arjantinliler duymasın) Beagle kanalının diğer tarafında 40 km uzakta yer alan Şili kasabası Puerto Williams’a gidelim diye acentaya uğradık. Karşıya bot ve sonra otobus 150 dolar. Orda da 80 dolardan aşağı kalacak yer bulamazsınız dediler.Anlaşılan oraya kimsenin gidememesi için bütün tedbirler alınmış.Gelmesi kolay ama kurtulması zor buradan.Çevrede ki dolar milyoneri Cruz turistlerine bakılırsa dönen para azımsanacak bir miktar değil.Bizde bir haftalık mütevazi bir katkı yaptık Ushuaia turizmine.

Birazdan otobüs kalkacak. Torres Del Paine’de 3 gece çadırda konaklayacağız.Zor ama zevkli bir trekking olacak tabi hava şartları yanımızda olursa.Puerto Natales’te,Ushuaia’da ilk 3 gece birlikte kaldığımız 3 Fransız arkadaşla buluşup birlikte W rotasını yapacağız.

admin

emrah kurtulmus

You May Also Like

Şili Gezisi – 23.12.2007

Peru Gezisi

Torres Del Paine’de Trekking – Şili Gezisi

Güney Amerika Rotası 5 – Peru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir