Burma Gezisi

MASALLAR ÜLKESİ BURMA Uzakdoğu’ya yolu düşenlere tavsiyemiz Myanmar’ı mutlaka görmeleridir. Modernleşen ve artık batılı standartlarda yaşam tarzları olan diğer ülkeler yanında halen Uzakdoğu gelenek ve kültürlerini yaşatan, henüz turizm canavarına teslim olmamış doğası ve sahilleri ile ayrı bir tat Myanmar. Masallar kenti Bagan, bir doğa harikası İnle gölü, Budist keşişlerin ve yerli halkın başkenti Mandalay ve kolonyal zamanın ve bugünkü diktatörlerin başkenti Yangoon. Bu masallar ülkesini gezip kısa kısa notlar tuttuk.

 

Burma Notları

 

Türkmenistan havayollarından aldığımız 433 $ lık gidiş-dönüş Bangkok bileti ile yine Uzakdoğu yollarındayız. Bu sefer hedef, turistlerin pek rağbet etmediği Myanmar veya Burma veya Birmanya. Tek partili sosyalist rejimle yönetilen Burma’nın % 87’si Budist. Kara sınırlarından ülkenin iç kesimlerine giriş yasak bu yüzden ülkeyi gezmek isteyenlerin tek seçeneği uçak. Airasia’dan gidiş-dönüş 80-90 $ civarı bir ücrete biletinizi önceden internetten almanızı öneririz. Burma vizesini ise Bangkok’tan 35 $ ve 2 fotoğraf karşılığında alabilirsiniz.

 

Yangoon

Burma’nın para birimi kyat (çet). 1 dolar yaklaşık olarak 1300 kyat’a denk geliyor tabi ki 2006 yılı itibari ile. Başkent Yangoon’daki uluslararası havaalanından daha önceden tespit ettiğimiz Okinawa guesthouse’a taksi 5000 kyat tuttu, konaklama için ise kişi başı 6 dolara güzel bir oda aldık. Yangoon Burma’da ticaretin, politikanın ve eğitimin merkezi. Her yerde İngiliz kolonisi olduğu yıllardan kalma yapıları görmek mümkün.Bu renkli şehirde yapmanızı önereceğimiz şeyleri sıralamak gerekirse

 

    • Dünyadaki Budistler için kutsal tapınaklardan biri olan Shwedagon Paya’yı gezin
    • 1 dolara circle trenle 3 saatlik bir şehir turu yaparak Burmalıların günlük yaşamını görebilir ve güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
    • Hint restoranlarında yemeklerin tadını çıkarın
    • Halk pazarlarından alışveriş yaparak yerel meyvelerden alın

 

İnle gölü

 

Yangoon’dan yaklaşık 15 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Burma tarımının can damarı sayılan İnle gölüne ulaştık. Burası en turistik yerlerden birisi olduğu için çok sayıda hostel var. Bunlar arasından kişi başı 6 dolara anlaştığımız Teak Wood guesthouse’ı seçtik. İnle gölü 22 km uzunluğunda ve 11 km eninde, denizden yüksekliği ise 875m. Su derinliği az olduğu için gölde tarım yapılabiliyor ve kazıklar üzerine evler yapılıp ufak köyler oluşturulabiliyor. Yine göl üzeri ve çevresinde yüzün üzerinde Budist tapınağı ve bin üzerinde stupa mevcut. İnle ‘de yapılması gerekenler ise şöyle

 

    • Yaklaşık 10 dolar ödeyerek tekneyle bir günlük göl turu alın. Turun sonunda buraya niçin bu kadar ilgi olduğunu daha iyi anlayacaksınız.
    • Bir gün bisiklet kiralayarak göl çevresindeki köyleri gezin. Bizim tavsiyemiz o gün pazar kurulan köyü sorun çünkü her gün bir köyde pazar kuruluyor ve diğer köylüler mallarını satmaya oraya geliyorlar.
    • Yerel yemekleri tadın

 

Mandalay

 

Mandalay Burma’nın ikinci büyük kenti. Burada konaklama için iki yer önerebiliriz. Genelde dolu olan Royal Guesthouse ve ET Guesthouse. Şehirde belirli saatlerde tasarruf amaçlı elektrik kesintileri uygulanıyor. Eski başkent olan Mandalay kültürel açıdan ülkenin en önemli şehri. Burma’daki monkların % 60 ı burada yaşıyor ve doğal olarak da çok sayıda manastır mevcut. Nüfusun büyük çoğunluğu da yerli, göçmen çok az. Burası için tavsiyelerimizde şöyle…

 

    • Şehre adını veren Mandalay tepesini merdivenleri kullanarak gezin,tapınaklara girin ve muhteşem manzarayı seyredin.
    • Dünyanın en büyük kitabını Kuthodaw Paya’da görün
    • El emeği ile işlenmiş yerel tekstil ürünlerinin bulunduğu pazarları gezin
    • Bisiklet kiralayıp şehri turlayın

 

Bagan

 

Mandalay’dan Bagan’a gitmenin en rahat ve güzel yolu nehirden giden gemileri kullanmak. Biletinizi bisiklet kiraladığınız gün nehir kenarındaki bilet gişelerine giderek kendiniz alın. Bu sayede komisyon ödememiş olursunuz. Biz bileti 15 $ a aldık. Yolculuk ise gezinin beklide en güzel saatleriydi. El değmemiş doğanın arasında durduğunuz köylerde beklide bu gemi dışında hayatında yabancı insan görmemiş köylü halkın 3-4 dolara elleriyle dokudukları battaniyeleri satabilme kavgasına tanık oluyorsunuz. Bagan’da iskeleye ulaştığınızda bir süre kuyruk bekleniyor çünkü bu tarihi kente giriş 10 $. Daha sonra fayton kiralayıp kalacağınız yere gidebilirsiniz. Biz Golden Ekspres otelde kaldık. Otel değil bir tatil köyü gibi ve bu standarda göre kişi başı 6$ a kalabilmek gayet güzeldi. Binlerce tapınak ve sıfıra yakın yapılaşma hala burayı binlerce yıl öncesindeki özellikleriyle gözler önüne seriyor. Burada yapılmasını önereceğimiz şeyler de şöyle….

 

    • 8-10 $ civarı bir fiyata bir gün süreli fayton kiralayıp en önemli tapınakları gezmeye çalışın
    • Bir gününüzü yürüyerek doğaçlama yapacağınız keşiflere ayırın
    • Yerel halkın ortamlarına girin ve bu güzel insanlarla muhabbet edin
    • Monk çocuklarla oyunlar oynayın

 

Bir çok kitabın yönetim şeklinden dolayı mutlaka gitmeli misiniz diye sorularına bu gezi sonundaki cevabımız . Evet.. iyi ki gitmişiz….

admin

emrah kurtulmus

You May Also Like

Varuna Gezgin İstanbul Şubesinden Burcu Anlatıyor!

Rinjani Mountain: Bulutların Üzerine Tırmanmak

West Papua Endonezya Gezisi

Kuzey Kore Gezisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir