LAOS
Laos, lao dilinde “bin filin ülkesi” anlamına geliyor. Nakliyecilikte, tarımda, turizmde kullanılan fil, uzak doğuda halkın en büyük yardımcısıdır. Laos topraklarının % 70 i dağlarla ve platolarla kaplı olduğu için halk daha çok Mekong nehri kıyılarında oluşturmuş yerleşim yerlerini. Laos küçük bir ülke olmasına rağmen Çin, Tayland, Vietnam, Myanmar ve Kamboçya ile sınırları olduğu için stratejik bir öneme sahip İndoçin bölgesinde. Kişi başına düşen GSMH’nın 1700 dolar dolaylarında seyrettiği Laos, dünyanın en fakir ülkelerinden biri. GSMH’nın yüzde 53’ünü tarımdan elde edilen gelirler oluşturuyor. Komünist olmakla birlikte, ülkeyi yöneten Devrimci Halk Partisi’nin 1986’da başlattığı serbest piyasaya yönelik reform programı hala yürürlükte. Dünyada, ABD ile normal ticari ilişkileri olmayan dört ülkeden biri, Laos. Tayland ve Myanmar’la birlikte afyon üretimi ve kullanımı açısından “Altın Üçgen”in köşelerinden birini oluşturan ve geçtiğimiz günlerde afyon üretiminin yeniden yasallaşması talebinin gündeme geldiği Laos’ta, uyuşturucu üretimi ve tüketimi çok fazla.
VİENTİANNE
Hanoi’den bindiğimiz otobüs 23 saatlik yolculuğun sonunda Başkent Vientianne’ye ulaştı. Sınır geçişi sırasında hiçbir zorluk yaşanmıyor. 30 $ karşılığında çok kısa bir sürede vizenizi alıp giriş yapabiliyorsunuz. Herkes güler yüzlü ve yardımcı olmaya çalışıyor. Sadece sınırda kamyonlar dolusu birbirlerinin üzerine sıkıştırılıp taşınan köpekleri görmek ve bunların kısa süre sonra kesilerek yenileceğini düşünmek insanın içini burkuyor. Vientianne terminalinden kişi başı birer dolar ödeyerek bineceğiniz tuktuk ile nehir kenarına ulaşmanız mümkün. Vientianne Mekong nehri kenarında 500 bin nüfuslu küçük bir şehir. Laos’un güneyine veya kuzeyine gidecek doğa tutkunu gezginlerin ilk uğrak yeri. Sessiz sakin görünümünün altında Fransız yönetiminde kaldığı yılların etkileri çok yoğun. Şık lokantaları, caz pubları burada bir iki gün konaklayanların gözde yerleri. Mekong nehrinin karşı kıyısı Tayland ve nehrin üzerine yapılan dostluk köprüsü bu iki ülkeyi birbirine bağlıyor. Başkentte bizim yapmanızı tavsiye edeceğimiz iki şey var. Birincisi bir motosiklet kiralayarak tapınakları ve şehrin çevresindeki köyleri ziyaret etmeniz, diğeri ise nehir kenarında uzun bir yürüyüşe çıkarak yorulduğunuzda kafelerde bir bira eşliğinde sessizliğin ve manzaranın tadını çıkarmanız. Guesthouse’larda konaklama fiyatları iki kişilik odada ortalama 5 $. Sabah kahvaltılarında ise Scandinavian Bakery’de ki harika çörekleri tatmanızı tavsiye ederiz. Buradan sonraki durağımız Laos’un cennet kasabası Luang Phrabang. Kuzey terminaline tuktukla ulaşıp 10 $ a otobüs bileti alarak yola koyulduk.
LUANG PHRABANG
8 saatte fakat keskin virajları hiç bitmeyecekmiş gibi gelen dağları aşarak yaptığımız yolculuk sonunda Mekong nehri kenarında ki bu şirin kasabaya ulaştık. Burası 90’lı yılların başlarında ulaşım zorluklarından da dolayı Laos’un en fakir kasabası imiş. Fakat ülke turizme kapılarını açtıktan sonra turistlerin en gözde yeri olarak, şu an en zengin bölge haline gelmiş. Güzel mimarileri ile nehre dik sokaklarda ki yüzlerce bahçeli iki katlı evler guesthouse’lara dönüştürülmüş. Sürekli güler yüzlü, ağırbaşlı ve mülayim insanlarla da bu manzara tamamlanınca ortaya insanın içine huzur ve mutluluk veren bir yer haline gelmiş burası. Burada doğa yürüyüşleri yapmak, dağlarda trekkinglere katılmak, rafting yapmak, şelalelerin oluşturduğu göletlerde yüzmek, kanolarla nehirde gezmek, fil safarilerine katılmak, bisikletle şehir turu yapmak gibi bir çok aktivite mevcut. Dünyanın beklide en sessiz pazarını da burada göreceksiniz. Akşamları yaklaşık bir kilometrelik bir yol boyunca kurulan bu pazarda yerli halk tekstilden hediyelik eşyalara birçok şeyi satışa sunuyor. Çin fenerleri ve mumlarla ışıklandırılan pazardaki sessizlik inanılmaz.
Nehir kenarındaki guesthouse’ların hepsi çok güzel, aralarından birini seçip yerleşebilirsiz. Fiyatları iki kişilik odada 8 $ civarı ama her türlü konfor düşünülmüş. Buraya en az 4-5 gününüzü ayırın ve doğanın tadını çıkarın. Spa masajı yaptırmayı ve saunada ter atmayı da ihmal etmeyin. Saunanın saati 1, masajın ise saati 3 $. Sabahları nehir kenarındaki kafelere gidip sıcacık ekmeklerle evinizdeymiş gibi lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bu güzellikleri anlatmak için bazen sözcükler yeterli olmuyor en iyisi siz çantanızı en kısa sürede hazırlayın.
İndoçin gezisinin klasik rotasında buradan sonra gezginler 2 günlük yavaş tekne yolculuğu ile Tayland’ın Chang Mai şehrine devam ediyorlar. Biz daha önceki gezimizde burayı ziyaret ettiğimiz için Vientianne ve Luang Phrabang arasında yer alan Vang Vieng kasabasına doğru geldiğimiz yoldan geri dönüp, daha sonra başkentten kardeşlik köprüsünden geçerek Tayland’a giriş yapacağız. Vang Vieng başkentten 3 saat mesafede yer alıyor. Normal güzergahtan devam edecekler burayı Luang Phrabang’tan önce ziyaret etmeliler.
VANG VİENG
Yazımınızın başlarında anlattığımız Bangkok’taki Khao San Road popülerleşip gezginler için özelliğini yitirmeye başlayınca, alternatif yer olarak burayı bulmuşlar. Uğrayıp uğramamakta başlangıçta tereddüt ettiğimiz bu kasabada gezimizin en güzel birkaç gününü yaşadık. Yüksek dağların arasına sıkışmış, konaklamanın ve yemeklerin çok ucuz, eğlencenin ise sınırsız olduğu bir yerleşim Vang Vieng. Dünyada belki de başka hiçbir yerde yaşayamayacağımız keyifli bir aktiviteyi tecrübe ettik burada. Adına “tubing” denilen bu eğlencede, şambrel lastikleri ile kasabanın 10-15 km dışına minibüslerle taşınarak nehir kenarına sabah saatlerinde bırakılıyorsunuz. Üzerine keyifli bir şekilde uzandığınız bu şandeller nehir akıntısı ile birlikte akşam saatlerinde sizi tekrar kasabaya getiriyor. Nehir boyunca ise kurulan bar ve restoranlarda her türlü aksiyon düşünülmüş. Sadece salaş ahşap malzemelerin kullanıldığı barlarda voleybol oynayabiliyor, iplerle sallanarak nehire dalışlar yapabiliyor, güzel yemekler yiyebiliyorsunuz. Yol boyunca yerli halkın yaşamını da gözlemleyebiliyorsunuz. İnanılmaz keyif aldık.
Konaklama ücretleri iki kişilik odalarda 3-4 $ civarında. Özellikle öğrenci gezginlere belirtmek istediğimiz bir şey var bizim tüm konaklama yerlerimiz ile ilgili. Bu gezilerde bizim kaldığımız yerler genelde ortalama belki biraz da üstü konfordaki yerler. Öğrenci olan Avrupalı, Kanadalı veya Avustralyalı gezginlere baktığımızda çoğu 4-6 kişilik dormlarda yani yurt benzeri odalarda yarım dolar civarı fiyatlardan konaklıyorlar. Bu da onlara çok daha düşük bütçelerle bu gezileri yapma olanağı sağlıyor. Mesela biz bu gezi boyunca kişi başı günde 15 $ lık bir harcama planlaması yaptık fakat bu 10 $ ile de rahatlıkla yapılabilirdi.
Vang Vieng sonrası Başkente geri dönüp kişi başı birer dolardan tuktuk kiralayarak dostluk köprüsüne yani Tayland sınırına ulaştık. Tayland vize istemediği için sınırı geçmek çok kolay oldu. Tayland tarafından 12 $’a otobüs bileti alarak 7 saatlik bir yolculukla Bangkok’a ulaştık. Khao San Road’ta bir gece konakladıktan sonra Bangkok Uluslararası Havaalanı’nda son kez masaj yaptırarak İstanbul uçağındaki yerimizi aldık.
Genel Bilgiler :
- Türkiye’nin İndoçin ülkelerinin hepsi ile saat farkı “-5”
- Tayland 30 güne kadar vize istemiyor
- Sadece Vietnam vizesini Ankara’dan halletmek gerekiyor
- Vietnam Konsolosluğu Ankara Gaziosmanpaşa Çayhane sokakta
- İstanbul’da Vietnam Konsolosluğu yok
- Vietnam vizesi için 20$ (express 35$) ve 2 foto gerekli
- Kamboçya ve Laos’un Türkiye’de konsoloslukları yok
- Kamboçya ve Laos’a vize sınır kapılarında alınabiliyor
- Kamboçya vize ücreti 20$
- Laos vize ücreti 30$
- Tayland para birimi Baht, 40 baht = 1 $
- Kamboçya para birimi Riel, 4000 riel = 1 $
- Vietnam para birimi Dong, 16.000 dong = 1 $
- Laos para birimi Kip, 10.000 kip = 1 $
- Bütün ülkelerde yerel para birimini kullanın
- Bu ülkelerin hepsinde günlük 15 $ tüm masraflar için fazlasıyla yeterli
- Yanınızda 5-6 adet fotoğraf bulundurun
- Hava sıcaklığı Hanoi (15) dışında her yerde ocak-şubat aylarında 30 derecenin üzerinde
- Sadece Hanoi’de kullanmak için yanınızda bir polar kazak bulundurun
- Bangkok ve Hanoi’de hırsızlıklara karşı dikkatli olun
- Vang Vieng’te uyuşturuculara karşı dikkatli olun
- Motosiklet kullanmak için ehliyet gerekli değil
- Ucuzluğa takılıp fazla alışveriş yapıp yükünüzü arttırmayın
- Turkcell kontürlü hattınız bu ülkelerin hepsinde aktif
- Yanınıza fazla eşya almayın
- Yerel yemekleri tatmaya çekinmeyin
- Yanınızda Güney Doğu Asya rehber kitabı bulundurun (Lonely Planet South East Asia olabilir)
- Yerel dillerden birkaç kelime öğrenip kullanın
- Bir ağrı kesici ve bir antibiyotik her ihtimale karşı yanınızda bulunsun